Ar-Ge Mühendisi Olarak İş Hayatında I Started His Career as R&D Engineer

AGÜ Makine Mühendisliği bölümünün ilk mezunlarından olan Alper Çeşmeliler, elektrik motoru sektöründe üretim yapan ELK Motor A. Ş.’de Ar-Ge Mühendisi olarak çalışıyor.

Alper Çeşmeliler, AGÜ mezunu olmanın iş hayatında mühendis bakış açısını kullanarak verimli ve sürdürülebilir projeler üretmeye, sosyal hayatta ise girişimci, dinamik ve toplumla iç içe bir profil çizmeye katkı sağladığını belirtti.

Çeşmeliler, üniversitede edindiği yurtdışı tecrübelerinin kendisine katkısını ise şöyle anlattı:

“AGÜ’nün bana en önemli katkısı kuşkusuz İngilizce konuşma, yazma, okuma ve dinleme becerilerimi geliştirmesi oldu. Dolayısıyla bu hem iş görüşmelerinde hem de telekonferanslarda aktif olarak rol almamı sağladı. Bununla birlikte, katıldığım projelerde çeşitli coğrafyalardan insanlarla fikir alışverişinde bulunmak dünyada yaşanan gelişmelere ve sorunlara farkındalığımı arttırdı.”

Alper Çeşmeliler, mezun olacak öğrencilere iş dünyası hakkında şu tavsiyelerde bulundu:

“İş dünyası sürekli bir hareket, gelişim ve değişim içerisinde. Esnek olmamız gerektiğini düşünüyorum. Günün sonunda, kullandığınız metot veya yaklaşım ertesi gün literatürden kalkmış olabilir. Hem yurtiçinde hem de yurtdışında gelişmeleri yakından takip etmek gerekiyor. Meslekler artık interaktif olarak birbiri içerisine geçmiş olarak çalışıyor o yüzden uzmanlık alanınız dışında da belli bir bilgi donanımına sahip olmalısınız. Son olarak yaratıcı düşünmeli, girişimci davranmalı, fikirlerinizi paylaşmaktan çekinmemeli ve iletişim becerilerinizi aktif olarak kullanmalısınız.”

Alper Çeşmeliler, one of the first graduates of the AGU Mechanical Engineering, is now an R&D Engineer at ELK Motor which manufactures electrical engines.

Alper Çeşmeliler stated that graduating from AGU helped him create effective and sustainable projects with an engineer's perspective at work, be entrepreneurial and dynamic in social life, and integrate with the society.

On advantages of an overseas experience he gained thanks to AGU, Çeşmeliler commented:

"AGU's biggest contribution for me was clearly developing skills of speaking, writing and listening in English. Naturally, this helped me be active in job interviews and teleconferences. Besides, exchanging views with people from various parts of the world in projects raised my awareness to developments and problems around the world."

Alper Çeşmeliler gave the following advice on business world to future graduates:

"Business world is constantly moving, developing and changing. I believe that you should be flexible. At the end of the day, your method or approach might be outdated. It is important to follow domestic and international developments closely. Professions are now interactive and intertwined, so you should also have a certain level of knowledge outside your area of expertise. Lastly, you should think creatively, be entrepreneurial, not hesitate to share your ideas and actively use your communication skills.”